Şirketler bilgi işlem departmanları altyapılarını oluştururken farklı amaçlara yönelik bir çok sunucuyu kullanmaktadırlar. Bu sunucuların veri depolama ihtiyaçları her geçen gün artarak değişmektedir. Ip Kamera yapılarında da yüksek çözünürlükte kayıt edilen resimler ve kayıt süreleri ni de kapsar. Bu sebeple kurumlar bu genişleyen depolama alanı ihtiyaçlarını giderebilmek için çeşitli markaların sunduğu Direct Attached Storage (DAS), Network Attach Storage (NAS), Storage Area Network (SAN) gibi çözümlere ihtiyaç duymaktadırlar.
DAS (Direct Attached Storage) Çözümleri
Bu çözümü sunan ürünler sadece bir sunucuya bağlanabilir. Bunları sistemlerimize takılı ekstra harddisk üniteleri olarak görebiliriz. Bu ürünler sunucularımıza SCSI veya SAS Controllerlar aracılığı ile bağlanırlar. Bu ürünlerin başlıca dezavantajı başka sunucular tarafından paylaşılamaması, başka bir sunucuya aktarılmak istendiğinde yapılan bağlantıların sökülerek diğer sunucuya transfer edilmesi gerekliliğidir.
NAS (Network Attached Storage) Çözümleri
Bu ürünler networkümüze bağladığımız ve üzerlerinde özel olarak tasarlanmış patentli işletim sistemlerinin bulunduğu dosya sunucularıdır. Bu sunucular bazı dosya iletişim protokollerinin bir veya bir kaç tanesini bir arada bulundurabilirler. NFS ve CIFS protokolleri bunların başlıcalarıdır. Ayrıca bu sunuculara yüklenmiş olan işletim sistemleri diğer işletim sistemlerine göre daha etkin bir I/O yönetimi sağlamakdırlar. Bu ürünlere ek kapasite kazandırmak amacı ile SCSI veya SAS controllerlar aracılığı ile DAS üniteleri takılabileceği Fiber Channel Host Bus Adapter’ler aracılığı ile aşağıda anlatacağımız SAN cihazlarına bağlanabilirler
SAN (Storage Area Network) Çözümleri
Sunucularımız bu çözümü sunan ürünlere Fiber Channel ve iSCSI teknolojilerini kullanarak bağlanabilirler. Fiber Channel teknolojisi storage ünitesinin yanı sıra fiber SAN switch ve Host Bus Adater adı verilen ve sunucularımız ile switch arasındaki bağlantıyı sağlayan ek donanımlara ihtiyaç duymaktadır. iSCSI çözümünde ise mevcut var olan networkümüz kullanılabilmektedir. SAN ürünlerinde her iki teknolojinin de kullanıldığı ürünler olduğu gibi sadece fiber channel veya iSCSI teknoljilerini kullanan ürünler de bulunmaktadır. SAN çözümünü giriş seviyesinde kullanan ürünlerde SAS,SATA veya SCSI disk üniteleri kullanmaktadır. Daha üst seviye ürünlerde ise daha hızlı olan Fiber Channel veya FATA(kontrol fiber olan) diskle tercih edilmektedir.